Brister på Älvstrandsgymnasiet

Publicerad

Älvstrandsgymnasiet i Hagfors brister bland annat i särskilt stöd och erbjudande av utbildning.

Skolinspektionen har beslutat om ett föreläggande mot Hagfors kommun efter att ha hittat brister på Älvstrandsgymnasiet.

Den här våren genomför Skolinspektionen tillsyn i Hagfors kommun och i mitten av april fick Älvstrandsgymnasiet besök. Nu har Skolinspektionens beslut kommit och samtidigt som inspektionen till exempel konstaterar att eleverna trivs och känner sig trygga och att kunskapsresultaten för elever i gymnasieskolan i de flesta avseenden är bättre än i riket i snitt så pekar Skolinspektionen på flera brister. Bland annat brister skolan vad gäller särskilt stöd och erbjudande av utbildning, konstaterar Skolinspektionen.

Personalen känner inte till rutiner

När det gäller särskilt stöd står det i beslutet att: ”Utredningen visar att skolans rutiner för arbetet med elever i behov av särskilt stöd inte är kända av personalen och i många fall inte tillämpas i arbetet. Rektorn har inte fått information i samtliga fall då elever befaras att inte nå kunskapskraven som lägst ska uppnås och i dessa fall därför inte beslutat om att utreda elevernas behov av särskilt stöd.”

Under intervjuer med skolans personal har det framkommit att alla lärare inte har klart för sig hur och till vem det ska anmälas när man märker att elever kanske inte kommer kunna nå kunskapskraven, menar Skolinspektionen.

Utländska elever får inte rätt stöd

När det gäller erbjudande av utbildning konstateras bland annat att det på gymnasieskolan finns elever med utländsk bakgrund som har svårigheter i skolarbetet och som skulle behöva handledning på sitt modersmål men som inte får det stödet.

Nu måste Hagfors kommun åtgärda de påtalade bristerna och senast den 29 augusti ska de redovisas till Skolinspektionen.

Fakta: Föreläggande

Om en skola eller verksamhet har brister kan Skolinspektionen fatta beslut om ett föreläggande. I ett föreläggande står det vilka brister som måste åtgärdas, och vilka krav Skolinspektionen ställer på huvudmannen, alltså den som driver verksamheten. Skolinspektionen följer upp att bristerna åtgärdas.

Ett föreläggande kan också ligga till grund för andra tvångsåtgärder som tillfälligt verksamhetsförbud, återkallande av tillståndet för en fristående skola eller statliga åtgärder för rättelse mot kommunal verksamhet.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.