Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler svenskar behöver hjälp med mat. I Karlstad delas bröd som tidigare blivit bränsle nu istället ut till behövande. 55-årige Enes köar för bröd till sig och sina barn. Foto: SVT

Bröd som skulle blivit bränsle delas ut till behövande i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar behöver hjälp med mat. Stadsmissionens utdelning och försäljning av rabatterade matvaror ökade med mer än 50 procent det första halvåret i år – i ton räknat.

I Karlstad delas bröd som tidigare blivit bränsle nu istället ut till behövande

– Det är förnedrande att stå här, men jag är illa tvungen, säger Enes, som har tre barn och är på plats flera timmar innan utdelningen börjar.

Varje vecka samlas överblivet bröd från butikerna i Värmland upp för att omvandlas till bränsle. Sedan några månader tillbaka går brödbilen istället till Stadsmissionen i Karlstad där det bildas en lång kö varje gång det är brödutdelning.

– Nu får de som kommer hit välja det de vill ha, och ikväll serverar de det till sina barn, säger Marie Björklind, som är verksamhetsansvarig på Stadsmissionen i Karlstad.

Stor ökning av hjälpbehovet

Flera stora hjälporganisationer som Frälsningsarmén, Röda korset och Stadsmissionen rapporterar om ett stadigt ökande behov av hjälp med mat. Ökningen syns framför allt bland ensamstående och pensionärer, och fler barn söker sig till aktiviteter där det finns något att äta.

– De vill ha bröd och ris, enkla saker, men frågar också efter till exempel  mediciner. Sådant som många tar för givet att man har hemma, säger Marie Björklind.

Gör det för barnen

För Enes ger den långa väntan resultat. Han har jobbat som busschaufför i många år, men sen han drabbats av svår hjärtsjukdom får han inte längre köra buss, och brödutdelningen är viktig för honom. Nu står han först när portarna slår upp klockan elva och kan välja sina barns favoriter i brödhögarna. 

– Jajamen. Barnen är mitt liv. Jag gör allt för dem, säger han.

I klippet ser du kön till brödutdelningen och hör mer om det växande behovet av hjälp med mat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.