Brottslingar får inte företräda Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna skärper kraven på att de egna företrädarna inte ska ha begått brott. Det trots att partiet i Värmland leds av en person som har dömts för olika brott 16 gånger.

Den som ska företräda Sverigedemokraterna (sd) ska inte ha begått något brott de senaste tio åren, och absolut inga grova brott. Det anser både partiets distriktsordförande Runar Filper och Erik T Johansson som är sd:s talesman i Karlstad.

I fredags bestämde sig Sverigedemokraterna (sd) i Karlstad för att bilda en tillfällig styrelse i väntan på att de ska kunna bli en lokalförening. Deras viceordförande visade sig dock ha dömts för flera olika brott. Enligt Värmlands Folkblad handlar det bland annat om misshandel, olovlig körning och olaga hot.

Sedan distriktsordförande Runar Filper i ett mejl ifrågasatt hans bakgrund valde vice ordföranden att lämna partiet.

Runar Filper är dock själv dömd för brott 16 gånger, senast 1994.

-Det är skillnad när man som jag har domar långt tillbaks i det förflutna och när man alldeles nyligen har begått brott, säger Runar Filper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.