Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet förmedlade kontakter mellan jouren och brottsoffer ligger i Värmland högre än i resten av landet, men det är ändå för lågt tycker Monica Ekström. Hör henne i klippet. Foto: SVT

Polisen förmedlar kontakt mellan jour och brottsoffer vid fyra procent av ärendena i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Brottsofferjouren vill se förbättring hos polisens förmedling av kontakt mellan jouren och brottsoffer. Enligt deras egen statistik förmedlar polisen endast kontakt i två procent av sina ärenden i hela landet.

– Det är alldeles för dåligt, säger Monica Ekström, ordförande för Brottsofferjouren Värmland.

Polisen skickar ut brev till brottsoffer där de blir informerade om att Brottsofferjouren finns som ett eventuellt stöd. Något som inte är tillräckligt enligt Monica Ekström, då det kräver att brottsoffer själva aktivt söker hjälp. Hon vill hellre se att polisen blir bättre på att fråga om de vill ha stöd vid sina ärenden och sedan förmedla kontakt till jouren.

– Om man aktivt ska söka kanske man tänker ”det är inte jag som ska prioriteras” eller ”det kanske inte är så allvarligt det här”, så blir det inte av att man ringer upp, säger Monica Ekström.

Om polisen blir bättre på att ställa frågan har ni på Brottsofferjouren tillräckligt med resurser för alla brottsoffer?

– Absolut, vi ser till att vi har det. Vi anpassar oss efter behovet.

Får medhåll av polisen

Lokalpolisområdeschefen i Karlstad, Ulrika Sundström, håller med om att statistiken är alldeles för låg. En del hon tycker polisen behöver bli bättre på är att kontakta brottsoffer vid ett senare tillfälle, då alla kanske inte känner sig redo för att ta emot hjälp direkt efter ett brott.

– Det är ju individuellt när man tycker man behöver det här stödet. Men vi måste givetvis lägga mer kraft och energi på de allvarligare fallen och det gör vi, säger Ulrika Sundström.

För ni någon dialog med Brottsofferjouren kring det här problemet?

Vi har ett samarbete men jag tror vi behöver diskutera den här frågan mer. Vad vi kan göra för att bli bättre och ge bättre information för att få upp de här siffrorna.

Hör mer om polisens tänka lösningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.