Budgetsplittring i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

Tre olika budgetförslag finns att ta ställning till för politikerna i Sunne.

Inget block har egen majoritet, och frågan är nu om den borgerliga minoriteten som tog över förra året, när den styrande koalitionen sprack, kan sitta kvar.  Varken de borgerliga eller socialdemokraterna får igenom sina budgetförslag utan stöd från de lokala partiet Hela Sunne, som nu tillsammans med vänstern och miljöpartiet går ut med ett eget budgetförslag där man bland annat vill satsa på höjda löner för kommunens undersköterskor och vårdbiträden.

– Vi vill ge dem en extraslant på 300 kronor i månaden, eftersom löneläget för denna grupp är lägre än i många andra kommuner, säger Björn Gillberg för det lokala partiet Hela Sunne

Men kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C) ser inte det som en fråga som hör hemma i budgeten.

– Det är en fråga mellan arbetsmarknadens parter, säger hon.

Även socialdemokraterna – som är det största oppositionspartiet har ett eget budgetförslag. Deras viktigaste fråga är att skapa fler heltider för vårdpersonal.

– Vi hoppas få igenom så mycket som möjligt från vårt eget förslag. Sedan får vi se om vi väljer att avstå från att rösta eller om vi väljer att rösta på någon annan förslag, säger Tobias Eriksson (S).

Det har det senaste året varit politisk turbulens i Sunne kommun. Detta efter att partiet Hela Sunne som tillsammans med  Vänsterpartiet och Miljöpartiet haft ett samarbete med Socialdemokraterna förra året röstade emot S-budgeten, vilket innebar att Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna blev vinnare i kommunfullmäktige i juni. Socialdemokraterna bröt då sitt valtekniska samarbete med de tre partierna.

Lyckas inte någon av parterna att få med sig fler på sitt budgetförslag finns återigen risk för maktskifte.

– Att något parti vill ställa till ännu mera oreda än vi redan haft tycker jag är väldigt sorgligt, säger Gunilla Ingemyr (C), som hoppas på att man trots allt ska komma överens.

Vid dagens budgetberedning blev de borgerligas förslag huvudförslag, medan Socialdemokraternas blev motförslag. Omröstningen slutade 5-3, sedan de övriga partierna lagt ner sina röster. I budgetberedningen är röstfördelningen enligt följande: Centern 3, Moderaterna 2, Socialdemokraterna 3, Hela Sunne 1, Vänstern 1 och Miljöpartiet 1.

Nu väntar fackliga förhandlingar. Därefter tas budgeten upp i kommunstyrelsen den 7 juni och i kommunfullmäktige den 19 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.