Byamossarna – under hertigens beskydd

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands bröllopsgåva till prins Carl Philip var att bli beskyddare för länets senaste naturskyddsområde Byamossarna. Och Värmlands hertigpar Carl Philip och Sofia får också ge namn åt en vandringsled i området.

Byamossarna liger intill Jösse härads högsta berg, det 383 meter höga Högfjällshöjden i Mangskog. Naturskyddsområdet är på 760 hektar. Det är redan en välkänd skidterräng, snön ligger kvar länge här uppe.

Den nya vandringsleden går genom ett landskap med skog, vidsträckta myrar och trolska tjärnar. Virke från trakten har använts till att spånga en kilometer av leden och till vindskydd.

– Det är en vildmark i södra Värmland som är ganska unik. Det är ett stort område, som inger respekt, säger Thomas Östlund, chef för naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Värmland.

Byamossarna ligger bara fem mil från Karlstad, men har en känsla av ödslig vildmark och en magisk tystnad. Det är en myrrik fattigskog, som nu får högre status.

– Området får ju lite högre status, när vi utsett prinsparet Carl Philip och Sofia till beskyddare och även låtit vandringsleden få namnet ”Hertigparets vandringsled”, säger Thomas Östlund. Prins Carl Philip är ju också hertig av Värmland.

Byamossarna blir Värmlands 170:e naturskyddsområde. Det görs nu mer tillgängligt med informationstavlor och parkering och nästa vecka kommer hertigen själv med hertiginna hit för att provgå sin vandringsled. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer