Bygget igång i Långflon

Publicerad

I två etapper ska mer än 16 000 kvadratmeter butiksyta byggas och när allt är färdigt beräknas ett 30-tal butiker slå upp portarna i byn som idag har fyra invånare.

Sjöar och berg, milsvida skogar, björn och varg. Och snart 16 500 kvadratmeter shoppingyta i Långflon tätt intill riksgränsen.

– Det blir nog den gränshandel som ligger närmast den norska gränsen, säger Kjell Skjaerstad, delägare i Långflons köpcentrum.

Det är gränsen det handlar om, för målgruppen för det nya shoppingcentret är knappast Långfloborna. Det är från städer som Elverum, Hamar och Lillehammer man hoppas locka kunder. Många reser redan långt för att handla i den lilla butik som finns i Långflon idag.

Gränshandeln mellan Sverige och Norge har ökat kraftigt de senaste 20 åren. I fjol handlade norrmännen för 20 miljarder i Sverige och allra viktigast är gränshandeln här i Värmland där norrmännen står för en tredjedel av all handel.

Köpcentret i Långflon byggs i två etapper. När det står helt klart ska det finnas ett 30-tal butiker i en ort med bara fyra invånare. Mellan 150 och 200 personer beräknas få jobb på köpcentret när det är helt utbyggt. De norska intressenter som ligger bakom bygget planerar nu även bostäder för tillresta veckopendlare, någon arbetskraft på orten finns knappast.

– Här bor bara fyra personer och två av dem är över 80 år, säger Kjell Skjaerstad.

Om ett år beräknas den första delen av Långflons köpcentrum slå upp portarna. Samtidigt planeras nya utbyggnader av köpcentren i Töcksfors och Charlottenberg och de norrmän Värmlandsnytt träffar vid gränsen har inga planer på att ändra sina inköpsvanor så länge prisskillnaderna består.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.