Byggföretag får böta kvarts miljon efter arbetsplatsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Ett värmländskt företag i byggbranschen har fått ett strafföreläggande efter att en av deras anställda fallit tio meter i ett hiss-schakt och brutit flera kotor i ryggen. Händelsen inträffade 2020. Enligt strafföreläggande ska företaget böta 250 000 kronor för arbetsmiljöbrott.

Det var i samband med att den anställde skulle sätta upp gipsskivor på en vägg i ett hiss-schakt som olyckan inträffade. Mannen hade lagt ut tre plankor att stå på under arbetet men tappade balansen och föll handlöst cirka tio meter. Mannen ådrog sig flera frakturer i ryggen samt i bäckenet.

Saknades skyddsutrustning

Enligt åklagarmyndighetens straffföreläggande har byggfirman av oaktsamhet åsidosatt arbetsmiljölagens krav på att förbygga olycksfall genom att inte ha sett till att det fanns genomtrampnings- och fallskydd. Den anställde saknade dessutom utbildning och erfarenhet av det aktuella arbetet och hade heller inte fått någon instruktion i hur arbetet skulle utföras på ett säkert sätt.

I straffföreläggandet åläggs byggfirman att betala en företagsbot om 250 000 kronor. Det aktuella företaget har tidigare ålagts sanktionsavgifter för att arbetstagare som byggt ställning saknat utbildning för detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer