Camp Graninge blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingboendet på Graninge i Molkom ser ut att bli kvar även efter september 2016 då nuvarande avtal går ut. På torsdagen meddelade Graninge Fastigheter att man blivit godkända för ramavtal med Migrationsverket och att det är första steget för fortsatt verksamhet.

– Det betyder att de har godkänt våra papper. Sedan ska det till en inspektion i sommar för att se att verkligheten stämmer med papprena. Men allt tyder på att det blir godkänt, säger Jan Kumlin.

Asylboendet på Graningeskolan i Molkom var nedläggningshotat i mars i år, då problem med ett bygglov gjorde att Migrationsverket inte förlängde avtalet. Nedläggningshotet väckte dock stora protester och ledde bland annat till en hungerstrejk bland de boende.  Avtalet förlängdes då tillfälligt efter att även Karlstad kommun involverats i ärendet.

Problemen med bygglovet beror enligt Jan Kumlin på att några byggnader där de asylsökande bor ligger för nära järnvägen. Det kommer man nu lösa genom att bygga bostadsmoduler på godkänt avstånd från järnvägen.

–  Det vi väntat på är bara att få det här ramavtalet med Migrationsverket, nu kan vi börja investera och bygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.