Foto: SVT

Campingtvist blev dyr historia för Säffle

Publicerad

Tvisten kring campingarrendet på Duse udde blir en dyr historia för Säffle kommun, som nu döms att betala över nio miljoner kronor till de förra campingägarna. Men det kunde ha blivit värre.

– Det känns skönt att det är över, säger Dan Rogne (C), kommunstyrelsens ordförande i Säffle.

2015 sade kommunen upp hyresavtalet med Krokstad Herrgård, som drivit campingen på Duse udde sedan 2003. Kommunen ville ha högre hyra och flytta över en större del av underhållskostnaderna på campingägarna. Något som man inte kunde komma överens om.

Kommunen skrev kontrakt med en ny arrendator, men Krokstad Herrgård AB drog nytta av en formulering i kontraktet som gav dem rätt till ersättning för ”framtida driftöverskott” och krävde kommunen på 43,7 miljoner kronor. Kommunen å sin sida ville inte betala, utan hävdade att allt gått rätt till.

Miljonskadestånd

Nu har skiljenämnden avgjort tvisten, och kommunen döms att betala 9,2 miljoner kronor till Krokstads Herrgård.

– Det kunde ha blivit värre eftersom att de hade begärt så mycket, så man får kanske vara nöjd med att domarna gått på våra värderingar. Brukligt är ju att man delar på mitten eller går mer på hyresgästens fordran, men nu gått åt vårt håll. Det känns bra, säger Dan Rogne.

Totalkostnaden för kommunen hamnar på 13,6 miljoner kronor, med advokatkostnaderna inräknade. Kostnaden påverkar kommunens överskott, men kommer inte att påverka verksamheterna enligt Dan Rogne.

– Allt körs enligt budget, och vi kommer inte att behöva göra några ändringar till nästa års budget, säger han.

Nya planer för området

Med tvisten bakom sig tittar kommunen nu på olika sätt att utveckla marken kring Krokstad Herrgård.

– Nu ska vi gå ut med ett arrende för jordbruksmarken, och så planerar vi att bygga en ridhusanläggning i kommunen. Det kan hända att det blir på Krokstad Herrgård, säger Dan Rogne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.