Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med Carina Käck på norrskensjakt i Kristinehamn. Foto: Maja Yngve/SVT

Carina jagar norrsken i Kristinehamn – flera nätter i veckan

Publicerad

Sverige har drabbats av norrskensfeber och allt fler jagar efter naturfenomenet – Carina Käck i Kristinehamn är en av dem.

Under högsäsongen är hon ute på nattlig norrskensjakt flera gånger i veckan.

– När norrskenet är starkt är det svårt att åka hem, säger Carina Käck.

Efter att norrsken blivit vanligare även längre söderut i landet har intresset för naturfenomenet ökat – rejält.

Carina Käck i Kristinehamn är en av alla norrskensfantaster.

– Jag såg norrsken första gången 2016 och efter det har jag nog sett det runt 40-50 gånger i olika valörer, säger norrskensjägaren som nu fått rollen som en av fyra administratörer i Facebookgruppen Norrsken Värmland.

Facebookgruppen har cirka 6 600 medlemmar som alla delar samma intresse. Som administratör håller Carina Käck bland annat observationstrådar levande.

– Vi håller lite koll i gruppen och anordnar en del tävlingar som exempelvis månadens bild, säger hon.

Uppskattad egentid

För Carina har spanandet efter norrsken blivit en uppskattad egentid och en sorts terapi under sin nuvarande sjukskrivning. Hon tar gärna med sig en kaffetermos och ved för att tända en brasa om hon misstänker att hon ska vara ute länge.

– Jag har inte kunnat vara ute lika mycket som jag önskar nu men i vanliga fall när det är högsäsong kanske jag åker ut 3-4 gånger i veckan, säger hon.

För Carina Käck i Kristinehamn har norrsken blivit en hobby som lett till många nya vänskaper och en passion för fotografering.

Vad är norrsken?

I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.