Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Arvikas nya styre ingår Centerpartiet. Hör mer i klippet om kommunens styre som presenterades under torsdagen. Foto: SVT

Centern ingår i nya styret i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kliver över till vänstersidan i Arvika, och styr tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i majoritet. Det är första gången C ingår i ett kommunstyr sedan 1979.

– Det här är stort för oss, säger Centerpartiets Mona Smedman.

1979, det är lika länge som Socialdemokraterna innehaft kommunalrådsposten. I årets val tappade Socialdemokraterna två mandat (från 20 till 18) och därmed föll majoritetsstyret de haft tillsammans med V och MP.

Nu räddas de alltså av C, som gett nobben åt oppositionspartierna L, KD, M, SD och nystartade Arvikapartiet. Kommunstyrelsens nuvarande (och framtida) ordförande, Peter Söderström (S), säger att de inte har fört några diskussioner med andra partier än C.

– Centerpartiet var vårt första alternativ, säger han.

Det nya styret presenterades på torsdagen med ledorden ”ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Arvika”.

MP vill bland annat att kommunen får en klimatsamordnare och välkomnar C in i samarbetet.

– Vi formar ett bra pussel, säger Alina Koltsova (MP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.