Tjejjouren testar ett nytt grepp och startar en chatt inför skolstarten för alla tjejer som behöver stöd. Hör Emmeli Eriksson i klippet. Foto: SVT

Chatt ska stötta tjejer vid skolstarten

Publicerad

Denna vecka drar skolorna igång i Värmland och för många unga tjejer är det en tuff tid.
För att hjälpa och peppa öppnar Tjejjouren i Värmland nu för första gången en skolstartschatt där unga tjejer kan få stöd under hela den första skolveckan.

– Det är många tankar och känslor som sätter igång vid skolstarten. Det är en press att prestera, och att se bra ut och ha ett lyckligt liv att visa upp i sociala medier, säger Emmeli Eriksson som är samordnare på Tjejjouren i Karlstad.

I år gör de en särskild satsning för att stötta unga tjejer nu när skolorna drar igång.

Under hela veckan finns volontärer på plats för att chatta med unga tjejer om allt det som kan vara tufft.

– Vi gör chatten för att stötta och peppa tjejerna, och framför allt för att lyssna på dem. De ska kunna berätta vad de vill utan att någon dömer dem, säger Emmeli Eriksson.

Prestationsångest

Chatten är öppen kvällstid under hela skolstartsveckan. Och enligt Emmeli Eriksson är det mycket som är tufft för unga tjejer idag.

– Det är en rad olika saker, som prestationsångest över betyg, ångest över allt som har med kroppen att göra, och så sociala medier som spelar en stor roll när det gäller hur man ska se ut och vara, och hur ens liv ska se ut. Så jag tror att tjejer inte mår så bra i Värmland idag, säger hon.

Under resten av året har Tjejjouren sin stödchatt igång två kvällar i veckan. Skolstartschatten i år är den första i sitt slag.

– Vi tror ju att det kan hjälpa mycket just för att de som hör av sig kan vara helt anonyma i chatten. De ser inte oss och vi ser inte dem och det kan vara ett första steg till att ta hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer