Hör personalens bild av en avdelning i kris. Emelie Wennerstrand och Lena Andersson, har båda slutat på personalavdelningen i Eda. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Chock när personalchefen i Eda fick gå: Ingen i arbetsgruppen är kvar

Uppdaterad
Publicerad

När personalchefen i Eda, Jessica Rydström, i vintras fick lämna sitt jobb och köptes ut för 2,3 miljoner kronor slog det ner som en bomb.

– Det blev en chock, jag trodde inte det här skulle kunna hända, säger Lena Andersson, som också jobbade på personalavdelningen då.

Ingen av de som då ingick i personalgruppen blir kvar i jobbet. Fyra har slutat, en går under uppsägningstid och två är sjukskrivna. Två nyanställda på avdelningen har också sagt upp sig.

Vi träffar flera av de som arbetade på personalavdelningen och som berättar att efter att Jessica Rydström fått lämna sitt jobb blev arbetsmiljön så dålig att flera av dem gick gråtande till jobbet och några blev sjuka av arbetsklimatet. I klippet ovan kan du höra deras berättelse om hur situationen var.

Jessica Rydström, säger till SVT att det varit en jobbig tid och att hon nu gått vidare till ett jobb i en annan kommun.

Kommunchefen Anders Andersson säger att han försökt föra en konstruktiv dialog med de som jobbade på avdelningen.

– Men det har inte funnits ett konstruktivt klimat att göra detta, säger han.

Konsult för 810 kronor i timmen

När Jessica Rydström, som hela tiden haft ett starkt stöd från den arbetsgrupp som hon jobbade med, slutade, anlitade kommunen en konsult för 810 kronor i timmen som tillförordnad personalchef. Det var en person som tidigare blivit uppsagd som vd för kommunala Arvidsjaurhem och som också slutat som vd på Kilsbostäder – efter en uppgörelse med arbetsgivaren.

Då försämrades situationen på avdelningen ytterligare. Enligt anställda hade konsulten en ledarstil som inte fungerade.

– Man ska inte behöva gå till en arbetsplats och gråta, det är inte okej, säger Emelie Wennerstrand, som är en av dem som blev sjuka av situationen och som nu slutat.

Johanna Söderberg (C) är som kommunalråd ytterst ansvarig för arbetsmiljön i kommunen.

– Jag tänker att det låter ju inte bra. Men det du beskriver är ju bara en avdelning i kommunen. Det är inte generellt över hela kommunen som arbetsmiljön ser ut så här, säger hon.

Det har också blivit politisk strid kring den här frågan.

Kommunchefen anklagar kommunstyrelsens vice ordförande för att lägga sig i sådant han inte har med att göra.

Och förra personalchefen Jessica Rydström har fått en ursäkt från en av de styrande politikerna.

Mer om det i morgon – då fortsätter SVT:s granskning av situationen i Eda kommun.

Miljoner i kostnader när personalchefen fick gå

Kommunens kostnad för att köpa ut Jessica Rydström var 2 321 874 kr.

Kostnaderna för inhyrda konsulten: 629 000 kr (enligt kommunens egna uppgifter)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.