Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christian Agurell, tullinspektör, berätta om hur jakten på den den 27-årige norske föraren gick till och var han greps. Foto: SVT

Tullinspektören Christian grep kokainsmugglaren – så gick det till

Uppdaterad
Publicerad

Tullinspektören Christian Agurell bevakade trafiken på väg 172 vid Gustavsfors den 1 juni. Det var en ovanligt lugn dag tills en svart BMW med tonade rutor kör förbi.

– Gränsen var stängd och här kom det en norskregistrerad bil med en ensam man.

Bilen körde mot Årjäng och Christian Agurell kontaktade två kollegor som befann sig närmare Årjäng att göra en kontroll. Det blev upprinnelsen på en smugglarjakt som slutade med ett jättebeslag.

Se klippet ovan om den vilda jakten på den den 27-årige norske föraren.

”Togs med fingrarna i syltburken”

Tullens gruppschef i Hån Roger Nilsson är mycket nöjd med insatsen som nu lett till att smugglaren ställs inför rätta misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det är fantastiskt bra. Han togs verkligen med fingrarna i syltburken.

Var det slumpen eller bra planering som gjorde att ni hittade honom?

– En blandning av slumpen, planering och naturligtvis mycket duktiga tjänstemän, säger Roger Nilsson.

Roger Nilsson uppskattar att det här partiet som innehöll väldigt rent kokain är värt mellan 15-20 miljoner kronor om det hade sålts på gatan i Oslo.

Erkänner smuggling

27-åringen har erkänt att han skulle smuggla vad han trodde var 10 kilo kokain från Göteborg till Norge något han skulle få 200 000 kronor för. Han har berättat i förhör att han hämtade väskan från en, för honom okänd, person i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.