Det borde vara ett mindre flygplan som ligger bakom ringarna som syntes på himlen ovanför Viken i Karlstad, gissar SVT:s meteorolog Deana Bajic. Foto: SVT

Cirklar på himlen i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsförmiddagen visade sig ett märkligt fenomen i skyn över Karlstad. Stora vita cirklar mitt på himlavalvet. SVT:s meteorolog Deana Bajic gissar på att det är avancerad flygkonst snarare än vädergudarna som ligger bakom.

– Det måste vara ett flygplan, det är inget väderfenomen. De släpper ut vatten som fryser till iskristaller som man ser med ögat, säger hon.

Men till viss del kan man ändå säga att vädret spelar in.

– Klart väder och kallt gör att det syns tydligare. Inga konstigheter.

En av våra tittare har även hört av sig och berättat om liknande cirklar någonstans över Forshaga i förra veckan.

Skaraborgs flygflottilj bekräftar att det är de som orsakat de ovanliga molnformationerna.

– Våra förstaårselever har övat formationsflygning i området, säger Lena Bogren som är kommunikationschef på flottiljen.

Men att det skapats ovanliga mönster i skyn är inte avsiktligt.

– Nej, det är slumpen som ligger bakom det. Man kan väl säga att vi haft turen att skapa vackra formationer, säger Lena Bogren med ett litet skratt och förklarar att det är luftfuktighet i kombination med temperaturen på en viss höjdnivå som gjort att flygplanen kunnat lämna fenomenet efter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.