Colin's Crest – världens mest kända skogsglänta

Publicerad

Tusentals rallyentusiaster ger sig idag ut i de värmländska skogarna. Den mest välbesökta sträckan kommer vara Vargåsen, öster om Lysvik, med sitt kända hopp Colin's Crest.

– Vi brukar kalla den ”världens mest kända skogsglänta”, säger Glenn Olsson, vd för Rally Sweden.

Nils Hauri, klubbansvarig vid Mallbacken IF som arrangerar Vargåsensträckan, har varit ansvarig där de senaste tio åren. Två gånger körs sträckan under lördagen, som SS 11 och SS 14 och som vanligt räknar man där med storpublik.

– Vid själva hoppet brukar det vara runt 10 000 personer och på hela sträckan totalt 15 000, säger Nils Hauri.

Rally Sweden 2019

Norskt rekordhopp

Krönet är döpt efter den legendariske rallyföraren skotten Colin McRae, som showade lite extra för publiken vid krönet på Vargåsensträckan och som fick ge namn åt hoppet. Längsta hoppet som uppmätts har norrmannen Eyvind Brynildsen, som 2016 hoppade hela 45 meter över krönet.

Hopp för publiken

Förare som vågar satsa på långa hopp möts av uppskattat jubel. Och i år kommer även publiken få hoppa – fast utan hjul.

– Det kommer finnas en pulkabacke där man själv kan få åka över. Backen ser skrämmande ut, farten beror på vilket glid det blir, säger Nils Hauri.

På mångas bucket list

Gläntan utanför Lysvik är en av rallyvärldens mest kända platser.

– Det kommer mycket folk från Sydamerika och Australien hit, det är viktigt med en sådan plats för rallyt. Men det kanske är ännu mer viktigt för bygden att ha ett stället, dit det kommer folk i alla fall en gång per år, säger Nils Hauri.

– Det har blivit lite av en bucket list-grej för våra rallyfans världen över, att komma till Colins Crest. Vi vill ju fortsätta vidareutveckla den, säger Glenn Olsson.

Dagen efter

Colin's bjuder på folkfest men det händer att en och annan besökare blir överförfriskad. På plats finns både sjukvårdare, polis och ordningsvakter för att hjälpa till och hålla ordning. Och efter att publiken sen lämnat på lördagseftermiddagen börjar grovgörat.

– Det är jättemycket skräp och en hel del arbete dagarna efter. Förhoppningen är att vi ska märka skillnad från år till år, att folk blir med miljömedvetna, säger Nils Hauri.

Vinnarna i Colin's Crest Awards

2008, Khalid al Qassimi, 36 m

2009, Inget rally

2010, Marius Aasen, 37 m

2011, Ken Block, 37 m

2012, Ott Tänak, 32 m

2013, Thierry Neuville, 35 m

2014, Juho Hänninen, 36 m

2015, Thierry Neuville, 44 m

2016, Eyvind Brynildsen, 45 m

2017, Mads Østberg, 44 m

2018, Mads Østberg, 42 m

Källa: Rally Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rally Sweden 2019

Mer i ämnet