Conny räddade grannen ur brinnande hus

Publicerad

Morgonens villabrand i Karlskoga slutade med att huset brann ner, men det kunde ha blivit värre än så. Tack vare Conny Palmqvists rådiga ingripande lyckades en kvinna som låg och sov i det brinnande huset ta sig ut.

Conny Palmqvist bor granne med huset i Karlskoga som totaltförstördes i en brand under påskdagsmorgonen. Han vaknade själv av att det luktade rök i sovrummet.

– Så jag gick och tittade ut genom fönstret och såg att det var alldeles rökigt ute på vägen. Sedan såg jag att det brann i grannhuset, berättar han.

Han ringde direkt till SOS för att larma om branden och strax efter att han lagt på luren så sprang han över till grannhuset.

Knackade på fönster

– Jag visste ju att föräldrarna var bortresta och innan de åkte hade de berättat att två av barnen skulle vara hemma. Men jag vågade inte slå in något fönster. Man har ju hört att om man gör det så får elden mer syre och att det blir värre, berättar han.

Conny har flera gånger skött om huset när familjen varit bortresta, därför visste han också ungefär var barnen hade sina sovrumsfönster. Han sprang dit och tittade in, men såg att det inte låg någon i sängarna.

– Men sedan tänkte jag att jag måste titta överallt. Så jag sprang och knackade på alla fönster. Och när jag knackade på ett av dem, dotterns rum, så såg jag hur hon vaknade och kom ut. Jag frågade henne direkt om det var någon kvar i huset och hon svarade att det inte fanns det.

”En fantastisk insats”

Conny bar sedan in henne i hans och hustrun Gullans hem. Dit kom också polisen och sjukvårdspersonal för att ta hand om dottern. Och så här i efterhand kommer tankarna, berättar Conny.

– Jag kan inte riktigt släppa tanken på vad som hänt. När du frågar hur jag känner så känner jag att det var väldigt skönt att jag gjorde som jag gjorde. Men jag tänker inte att jag är någon hjälte. Jag tänker också på att ett helt hem försvann.

Men även om Conny själv inte vill se sig själv som någon hjälte, så låter det helt annorlunda från räddningstjänstens sida:

– Han har gjort en fantastisk insats. Huset är ju i stort sett borta så risken är stor att dottern hade blivit kvar om han inte reagerat som han gjorde. Han ska känna sig väldigt nöjd med den här dagen, säger insatsledare Mats Sjölander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer