Foto: Rino Rotevatn/SVT

Många pensionärer utför vaccinationerna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu rekryteras personal för fulla muggar för att stå redo när massvaccinationerna mot covid-19 går i gång i full skala. Hundratals personer behövs för att klara jobbet – och många av dem som ska utföra det är pensionärer.

Inga-Lill Gunnarsson och Christina Svenningsson är båda pensionärer sedan några år tillbaka. Men just nu har de lagt pensionärslivet åt sidan för att i stället jobba med vaccinationerna mot covid-19. För dagen handlar det mest om äldre på särskilda boenden och personer med hemtjänst på Hammarö.

– Dels är det väldigt roligt, jag har jobbat som distriktsköterska i många år och det är det roligaste jag vet, dels är det väldigt viktigt i dessa tider att så många som möjligt får vaccin, säger pensionerade distriktssköterskan Inga-Lill Gunnarsson om varför hon dragit på sig sjuksköterskekläderna igen.

Coronapandemin

Visstidsanställda pensionärer

De båda pensionärerna har visstidsanställts av region Värmland för att utföra massvaccinationer men är tillfälligt utlånade för att hjälpa Hammarö kommun med vaccinationerna av de särskilda riskgrupper som ingår i den första vaccinationsvågen.

– Jag tycker det är viktigt att hjälpa till när man kan, och det är väldigt roligt, säger pensionerade distriktssköterskan Christina Svenningsson.

Bara i Karlstad har över 100 personer anställts för att ta hand om vaccinationerna. Av dem är huvuddelen, drygt 50 personer, sjuksköterskor och av dem är i sin tur nästan hälften pensionärer. Resterande personal är patientvärdar, undersköterskor och administrativ personal.

I videon ovan berättar Inga-Lill Gunnarsson och Christina Svenningsson om hur det är att gå in som pensionär och jobba med vaccinationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet