Kristoffersson fråntas segern

Uppdaterad
Publicerad

Arvikaföraren Johan Kristoffersson som vann gårdagens deltävling i rallycross-SM och är i delad ledning i mästerskapet ska enligt tävlingsledningen ha kört på otillåtna däck i finalen.

– Vi var nere efter seminifinalen och såg att tre däck var trasiga och vi var tvungna att sätta på två nya. Vi hade helt enkelt inte tid att ta de här två däcken, springa upp till besiktningsmannen, få dom besiktade och sen hinna ner och sätta på dem och vara tillbaka i tid, säger teamchef Tommy Kristoffersson.

– Kristoffersson satte sig i en besvärlig situation. Han kunde faktiskt ha kört lite försiktigare, han behövde inte åka så fort på så mycket attack. Hans körstil gör att han sliter lite mycket däck. Teamet gjorde fel, man måste ta det försiktigt och köra efter de förutsättningar som finns. Man skulle sparat däck så som de andra teamen fick göra, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Man får, under en rallycrosstävling, inte använda hur många däck man vill. Men man får göra ett visst antal däckbyten om man meddelar tävlingsledningen det.

Fusk eller misstag?

– Det är någonstans mitt emellan. Man har ju på något sätt medvetet fuskat men ändå inte mörkat med det, man visste att det här skulle upptäckas, säger Jonas Kruse.

Först blev sist

STCC-ledningen gav redan igår Johan Kristoffersosn böter på 10 000 kronor men efter ett långt möte idag angående däckbytet kom ett nytt beslut; förutom böter fråntas Kristoffersson segern i gårdagens deltävling och petas ned till en sjätte och sista plats.

Vad innebär det här för Johan Kristoffersson och teamet?

– Det är tråkigt för Johan och tråkigt för teamet men i det stora hela betyder det inte så mycket. Det är mer beklämmande att man inte har en nationell serie som kan hantera det här på ett bättre sätt. Att vi fråntas poängen är inte det viktigaste, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Behöver man se över rutinerna vid tävling?

– Man måste ta tag i det här eventuella däckproblemet. Det får inte va så här. Man har uppdagat ett problem men det känns som man inte har tagit tag i det på rätt sätt, säger Jonas Kruse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer