Foto: SVT

Dagen efter ladugårdsbranden: ”Värmefläkt kan vara orsaken”

Uppdaterad
Publicerad

Morgonen efter branden i ladugården i Värmlands Nysäter, där ett 80-tal kvigor och kalvar, brann inne fortsätter räddningstjänsten arbetet med att bevaka brandområdet. Än är det oklart vad som ligger bakom branden och det kommer ske flera utredningar.

– Det pratades om att det skulle kunna vara en värmefläkt, där det kan ha blivit ett elfel, säger Tobias Erlandsson, räddningschef i beredskap vid Arvika räddningstjänst.

I söndagens brand lyckades man evakuera 120 djur.

– I stort sett alla kor är kvar i en annan del av gården och man har nu på morgonen lyckats komma igång med mjölkproduktionen. Men det är brist på vatten och andra bönder har lovat att köra dit vatten, säger Tobias Erlandsson.

Fem av de kor som flydde i panik vid branden försvann. Men de har återfunnits en bit från gården och ska nu hämtas hem.

Foto: SVT

”De gjorde mycket rätt”

Först på plats vid branden på söndagskvällen var två man från Nysäters brandvärn. Det gjorde stor skillnad, enligt Erlandssson.

– De gjorde taktiskt mycket rätt och det gjorde mycket för brandutvecklingen.

Räddningstjänsten lyckades begränsa och skydda intilliggande fastigheter samt rädda foderladan men 80 djur, kvigor och kalvar, brann inne. Räddningsledare på plats hyllade även de lokala bönderna som hjälpte till under räddningstinsatsen.

Brandorsak

Polisen kommer spärra av området och göra en teknisk undersökning av brandplatsen.

– Jag tror att vi också kommer göra en egen utredning av brandorsaken och se hur vi har jobbat. Vi gör det ibland vid större bränder, säger Tobias Erlandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.