Säfflepolitikern Daniel Bäckström som kandiderar som partiledare för Centerpartiet föreslås av valberedning till posten som vice ordförande – inte partiledare. Foto: TT

Daniel Bäckström (C) föreslås bli förste vice ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Säfflepolitikern Daniel Bäckström som kandiderat till ny partiledare för Centerpartiet föreslås av valberedning till posten som förste vice ordförande – inte partiledare. Till den posten föreslås Muharrem Demirok, som under onsdagens pressträff beskrivs som ”en god lyssnare”.

Formellt beslut fattas på en extra partistämma den 2 februari i Helsingborg.

Bäckström fick kritik i samband med en ”öppen partiledarprocess” inför valet av partiledare. Under en utfrågning ställde sidoorganisationen Centerkvinnor frågorna om partiledarna kommer gå längst fram i Pridetåget samt och viga samkönade par.

Två av de tre kandidaterna, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok, svarade direkt jakande medan Daniel Bäckström uttryckte att han behövde ”få fundera”.

Senare, efter kritik från bland andra jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), svarade Bäckström att han skulle ”med glädje gå längst fram i Pridetåget.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.