Helene Öberg är statssekreterare på Utbildningsdepartementet Foto: SVT

Därför erbjuds språkundervisningen

Publicerad

Forskning visar att ju tidigare elever lär sig ett nytt språk, desto bättre resultat får eleven i språket, och det är en av anledningarna till att riksdagen nu beslutat att undervisning i moderna språk ska erbjudas från årskurs 6.

Riksdagen har beslutat att det ska finnas en tydlig timplan för alla årskurser i grundskolan, och då samtidigt bestämt att alla elever i årskurs 6 ska erbjudas undervisning i moderna språk. Bland annat för att forskning visar att det finns fördelar med att lära sig språk tidigt i livet.

– Med en timplan för varje stadium ges en tydligare förväntan för eleverna och en större likvärdighet i undervisningen, säger Helene Öberg som är statssekreterare på Utbildningsdepartementet.

Forskning visar också att ju tidigare elever lär sig ett nytt språk, desto bättre resultat får eleven i språket. Bland annat visar en undersökning som Skolverket gjort att det är skillnad mellan att börja lära sig ett språk i 6:an istället för i 7:an.

– Det förbättrar helt enkelt elevernas förutsättningar att lära sig ett nytt språk och nå bra resultat, säger Helene Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.