Tomas Skoglund, redaktionschef SVT Nyheter Värmland

Därför gör SVT Muminundersökningen

Uppdaterad
Publicerad

Här får du svar på varför SVT Nyheter Värmland gjorde Muminundersökningen och varför vi valde att samarbeta med Nya Wermlandstidningen.

Frågan om en eventuell etablering av en Muminpark på Skutbergets friluftsområde i Karlstad engagerar. Sedan förslaget först presenterades för över ett år sedan har det debatterats livligt. Det har bildats grupperingar för och emot, samlats in namnunderskrifter – och det har till och med bildats ett nytt politiskt parti i Karlstad.

Vi ville försöka ta reda på vad Karlstadsborna egentligen tycker om en etablering av ett Muminland på Skutberget. Vi ville genomföra en undersökning av så bra kvalitet som möjligt, där statistiken är säkerställd och där man kan lita på resultatet. Eftersom en sådan undersökning är ganska kostsam valde vi att göra den tillsammans med Nya Wermlandstidningen.

Undersökningen är gjord av undersökningsföretaget Attityd i samarbete med datainsamlingsföretaget Norstad. Båda dessa företag är har lång erfarenhet av liknande opinionsundersökningar.  Undersökningen bygger på 1000 slumpvis utvalda Karlstadsbor över 18 år, som har ringts upp av Norstat. Professor Thomas Denk vid Örebro Universitet har varit rådgivare både före och efter undersökningen genomfördes. Dels för att hjälpa oss att formulera våra frågor på ett så bra och objektivt sätt som möjligt, och dels för att hjälpa oss tolka svaren och se vilka slutsatser vi kan dra av de svar vi fått.

Resultatet ser du här, och resten av den här veckan. Frågan om vad man tycker om ett Muminland är långt ifrån den enda fråga vi ställt, och vi kommer att kunna ge svar på en rad andra frågor under veckan som kommer, här på webben, i vår app och i våra sändningar.

Tomas Skoglund, Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet