– Vi hoppas kunna köra i gång redan i januari, säger bolagets styrelseordförande Harald Schioldborg Foto: SVT/Privat

Därför väljer bolaget Filipstad

Publicerad

Runt 200 nya arbetstillfällen kommer att skapas när det nya bolaget The Green Factory Sverige AB kommer att etablera sig i Filipstad. Bolagets styrelseordförande berättar om skälen till att det blev Filipstad och om en snabb start.
– Vi hoppas kunna köra i gång redan i januari, säger Harald Schioldborg.

Prefabricerade lågenergihus. Det är vad som kommer att tillverkas i Fimeks gamla lokaler på södra industriområdet framöver. Och till den produktionen kommer det att behövas folk.

– Svenskarna är ju bra på teknik, så tekniskt kunnig personal kommer att behövas. Men mycket av produktionen sker med robotar så då kan vi ta in folk utan någon egentlig utbildning som kan läras upp för att övervaka den produktionen, berättar det norska huvudbolagets styrelseordförande Harald Schioldborg.

LÄS MER: 200 nya jobb till Filipstad

Bra geografiskt läge

Anledningen till att fabriken hamnar i Filipstad är framför allt läget.

– Vi täcker svenska, norska och danska marknaden så då är det lämpligt geografiskt att ligga i Filipstad.

Då man redan förde diskussioner med kommunen och när den gamla Fimek-fabriken blev ledig ansåg man att det var läge att slå till. Och det är snabba puckar.

– Visst är det en process att etablera en produktion men vi har order som väntar och tror på att kunna starta redan i januari, säger Schioldborg.

Verkar för hela lokala näringslivet

Och produktion av gröna hus tror han ligger i tiden.

– Det är inte en helt ny produktionsform men vi vill ligga i framkant och ser att efterfrågan på förproducerade gröna hus hela tiden ökar.

Han anser också att produktionen kommer att ge verkan på hela det lokala näringslivet.

– Vi tänker väldigt grönt och det handlar om att skaffa trä lokalt. Vi har en bra järnvägsanknytning i området och kommer att skeppa ut genom Vänerhamnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer