Mats Eriksson, Brinja Gudmundsdottir och deras fem barn flyttade från Stockholm till Torsby för tre år sedan. Foto: SVT

De flydde Stockholm för att bosätta sig i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningen Torsby fortsätter att minska. Det är också fler som flyttar från kommunen än de som flyttar dit. Men det finns de som bryter mot den här utvecklingen. Storstadsbor som flyttar till Torsby.

– Vi ville komma till lugn och ro. Vi ville komma bort från storsstadslivet med allt vad det innebär med restider, köer och högt tempo. Vi ville komma bort från Stockholm, säger Mats Eriksson.

Mats får medhåll av sin fru Brynja Gudmundsdottir.

– Det är så mycket stress i Stockholm, man ska hinna med tunnelbanan och det är långa resvägar. Vi ville ha ett lugnare liv.

Fler som dör än som föds

Befolkningen i Torsby har minskat under många år. Ifjol var Torsbyborna 103 färre än under 2018. Och det är fler som dör än som föds. Det innebär ett så kallat födelsenetto på – 71. Samma sak gäller flyttnettot – 107 personer.

En stor omställning

Det var tre år sedan flyttlasset till Torsby gick. Brynja som är läkare fick jobb direkt, Mats som var utbildad hälsovårdsinspektör fick vänta till i år. Fem barn var med i flytten – och visst var det en omställning.

– Det är ett stort steg att flytta. En nackdel är möjligen att barnen inte har så stort utbud av aktiviteter, men det finns oväntat mycket. Kommunen har dessutom en jättebra kulturskola. Jag är imponerad av den.

”Karlstad var som Stockholm”

Flyttströmmarna från storstäderna går ofta till närområdena eller till medelstora städer runt om i landet, städer som har gott om arbetsplatser i synnerhet för akademiker. Varför då inte Karlstad.

– Nej, Karlstad var som Stockholm. Den känslan fanns. Det är viktigare med en mindre ort, avslutar Brynja Gudmundsdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.