Bengt Johansson och Douglas Hagell spelar bowling på äldreboendet Sättragården i Hagfors. Foto: SVT

De lär äldre spela tv-spel

Publicerad

På äldreboendet Sättragården i Hagfors får de boende bland annat lära sig att spela tv-spel i sommar. Och lärarna är flera decennier yngre.

Det är inte alla på Sättragården som har nappat på idén, men en som gillar tanken på nya intryck är Bengt Johansson. Han står i ett av äldreboendets uppehållsrum och svingar armen fram och tillbaka med en vit fjärrkontrollsliknande tingest i handen.

Han skrattar när Douglas instruerar honom hur han ska göra för att bowlingklotet på tv-skärmen ska träffa så många käglor som möjligt.

– Jag ser väldigt dåligt, är blind på ett öga, men det går skapligt. Och det är roligt också, säger han.

Har du tagit några rekord än?

– Nej, nej, nej. Jag spelar för skojs skull bara, säger han och ler.

Ska öka integrationen mellan generationerna

I ett annat rum längre ner i korridoren står feriearbetarna Hanna Fischer och Erik Stafås lutade över en man vid ett skrivbord. Han drar med fingret över skärmen på en surfplatta för att flytta schackpjäserna till rätt ruta på det digitala brädet.

Hanna Fischer och Erik Stafås instruerar hur schackspelet på surfplattan går till. Foto: SVT

Anna Lindberg, enhetschef inom äldreomsorgen i Hagfors, är ansvarig för sommarjobbarna:

– Syftet är att föra in ny teknik på våra äldreboenden, helt enkelt. Sedan har det också varit att öka integrationen mellan äldre och yngre.

”Bra Bengt!”

Vad betyder Game Chängers?

– Game som i att spela och göra lite roligt, och att göra en förändring. Det är tanken, säger hon.

I uppehållsrummet där det bowlas ropar Douglas Hagell till när Bengt Johansson nöjt slår ner flera käglor med sin högerarmsschvung.

– Så! Nu jävlar du, det var bra. Bra Bengt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.