Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 50-tal slöt upp för en manifestation för folkhögskolorna. Bland annat Madelen Ivarsson som är tidigare folkhögskolestudent. Foto: Håkan Wikström

De manifesterade för folkhögskolan i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige manifesterades det för landets folkhögskolor klockan 13 på tisdagen. I Arvika fick ett femtiotal dock vänta till klockan 17 eftersom personal och elever inte fick manifestera på arbetstid för arbetsgivaren.

Varför Region Värmland inte tillät manifestation på dagtid var lite oklart för arrangören, fackombudet för Sveriges Lärare och läraren Hans Hellström.

– Vi blev förvånade och snopna när vi fick höra det. Det blev lite svårt med planering och genomförande.

”Måste satsas på”

Lissbritt Aurvind Norman, lärare på Ingesunds folkhögskola i Arvika, slöt upp för manifestationen.

– Folkhögskolan är livsviktig för många som står långt ifrån arbetslivet eftersom de inte har klarat sina studier och här får man en ny chans. Folkbildning och folkhögskolan är viktig verksamhet som måste satsas på.

Madelen studerar på universitet tack vare folkhögskola

Den före detta studenten Madelen Ivarsson kom också för att visa sitt stöd. För henne var tiden på folkhögskola en av livets bästa.

Varför?

– Det har gett mig otroligt mycket. Jag missade så mycket i gymnasiet så det fanns inget annat alternativ än folkhögskola för att läsa ikapp. I dag studerar jag på universitet tack vare tiden på folkhögskolan.

Häromdagen presenterade regeringen ett kunskapslyft för att få fler vuxna i arbete – bland annat 300 miljoner kronor extra till folkhögskolorna under tre år. En satsning som hans Hellström inte anser vara någon satsning – se varför i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.