Biodlare blir vanligare i stadsmiljö

De nya surrande stadsborna

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för biodling ökar. Det märker Yngve Karlsson, biodlare sedan trettiosju år. Fler söker till hans kurser och medelåldern på kursdeltagarna sjunker.

Den nya generationen biodlare väljer allt oftare att placera sina bisamhällen inne i tätbebyggt område. Yngve Karlsson ser många fördelar med bin i stadsmiljön, både för människa och för bi.

– Det är ju mycket varierad flora i ett villaområde. Det finns fruktträd och det finns buskar, säger Yngve Karlsson.

Varierad flora

Magnus von Essen tillhör den nya generationens biodlare. Han har haft bin i femton år och bor tillsammans med familjen och fem bisamhällen i ett villakvarter på Norrstrand. Han berättar hur växtsäsongerna avlöser varandra i villaträdgårdarna på Norrstrand:

– Den viktigaste nektargiven på våren är lönn, det är det första de får. Sedan övergår det till fruktblom och maskrosor, till viss del klöver som finns i gräsmattor, säger Magnus von Essen.

Numer odlas färre antal grödor på landsbygden och då kan den varierade floran i staden vara ett hälsosammare alternativ för bina, förklarar Yngve Karlsson.

– Går du ut på landet så kanske det är raps som blommar, då drar bina på den och sedan kanske det inte finns något annat, säger han.

Men vad säger grannarna?

– De närmsta grannarna, som är mest i närheten tycker det är roligt och trevligt och stör sig inte på något vis. De upplever väl en liten förändrad skörd när äpplen och körsbär är mogna, säger Magnus von Essen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.