Erik Torstensson och Christina Ekelund Foto: Pressbilder

De prisas på fårfesten i Kil

Publicerad

En poetisk, litterär fiberartist, som går egna vägar, och inte tar något för givet och en entreprenör med passion för att sprida sina kunskaper inom framförallt tovning. Så beskrivs årets Guldbaggestipendiater som får sina utmärkelser på årets Fårfest i Kil.

Det är fåreningen Fårfesten som delar ut stipendierna. I år går de till Erik Torstensson, Göteborg och Chrisitna Ekelund, Årjäng med motiveringen:

”Erik och Christina, lika och olika, kompletterar varandra med utrymme för egna vägar. Kunskap och inspiration flödar mellan dem, traditionellt – nytänkande. Båda konstnärer och hantverkare med gedigna kunskaper. Gynnar spridningen av kunskaper genom pedagogiska insatser i många olika sammanhang. Fåreningen uppskattar er hängivenhet och generositet till gagn för Fåret!”

Fårfesten i Kil

– Det känns fantastiskt roligt, säger en glad Erik Torstensson och fortsätter.

– Det är väl ett bevis på uppskattning för det pedagogiska och konstnärliga arbete jag gör i ullens värld.

”Den här uppskattningen är jätterolig”

Erik Torstensson och Christina Ekelund bedriver mycket av sin verksamhet på Kyrkeruds folkhögskola.

– Vi har hållit på med ullakademin sedan 2008 och efter det har Erik tillkommit och startat upp spinnakademin. Att vi nu får den här uppskattningen är jätteroligt, säger Christina Ekelund.

– Jag kan inte sluta, mitt arbete har blivit det liv jag vill ha, fortsätter hon.

Resa till Skottland

Stipendiet består av varsin Guldbagge, ett keramiskt verk av Kaj Stuart Beck och 10.000 kronor som de båda stipendiaterna får dela på. Eventuellt kan prispengarna bidra till en utflykt.

– Vi funderar på att göra en inspirationsresa tillsammans, kanske Shetland eller någon annan del av Skottland, säger Erik.

Själva fårfesten äger rum 3-5 mars på Sannerudsskolan i Kil. 140 utställare, 22 olika kurser i allt från ullbroderi till nålbindning och tvåändsstickning, modeshower och föredrag erbjuds de omkring 10.000 besökare som väntas komma.

Utdelningen av GuldBaggarna sker klockan 11 på lördagen. Då överlämnar också Lions Kilsavd Melvin Jones utmärkelse för betydande insatser i samhället till Karin Granström, lantbruksrådgivare på Hushållningssällskapet i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fårfesten i Kil

Mer i ämnet