Komiska talanger eftersöks i Grums.

Komiska frön sås i Grums

Uppdaterad
Publicerad

Om tio år ska 20 procent av alla komiker i Sverige tala värmländska. Det är målet när Kristoffer Appelquist och Erik Axelson sätter klorna i Grums i höst.

Erik Axelson står i totalt mörker och fipplar fokuserat med ett litet elskåp på bottenvåningen i Folkets hus i Grums. Det slamrar till i taket när han hittar rätt regel och han vänder sig om ut mot en stor tom sal. Dansgolvet beryktas vara värmlands bästa, men här ska inga klackar ljuda i höst. Erik Axelsson hoppas däremot på gapskratt.

– Här ska det bli stand up-klubb. På scen ska vi ha en back drop med Grums skyline. Det kommer att se ut som Letterman Show, fast i Grums, säger han och pekar på scenen i andra änden av lokalen.

UGs program om Grums

Scen för nybörjare

I september planerar han och komikern Kristoffer Appelquist fem kvällar med klubben Bungy Comedy. Konceptet kommer från Stockholm, och är en scen för oprövade stand up-komiker som aldrig har testat sina skämt på publik förut. Arrangörerna ska försöka skapa en miljö där trösklarna har sänkts så mycket att alla ska våga sig upp på scen för att pröva sina vingar.

Erik Axelson från Östra Ämtervik startade själv sin bana som komiker på stand up-klubben Hemma hos Kristoffer Appelquist i Sunne. I Grums kommer han att vara projektledare och konfrencier.

– Vi kommer att skapa en miljö där alla som går upp på scenen hyllas som hjältar. Huvudsaken är att gå upp och köra, inte att vara rolig, säger Erik Axelson.

Inget finger till Uppdrag granskning

Idén om en klubb för nybörjarkomiker kom till Kristoffer Appelquist efter att Uppdrag granskning sände ett inslag om Grums som skapade en upprörd debatt.

Är det här ett långfinger till Uppdrag granskning?

– Nej. Men jag tvekar aldrig att ge ett långfinger till Uppdrag granskning. Kom aldrig mer hit för då blir det stryk, det är mitt tips, säger Kristoffer Appelquist.

– Nej, framför allt är det... Jag flyttade ju hit till Grums 1997, för jag var trött på att bo i stan. Jag älskar den här lilla skärgårdskommunen. Vi är sommargrumsingar så för mig känns det naturligt att fortsätta i Grums efter stå upp-klubben i Sunne.

Så nu och se det växa

Men målet med klubben är framför allt att hitta värmländska talanger.

– Om tio år ska minst 20 procent av Sveriges komiker prata värmländska och ha varit i Grums, säger Kristoffer Appelquist.

Dessutom hoppas han på att konceptet kommer att sprida sig och intresserade startar egna klubbar runt om i Värmland.

– Vi ska så nu, vattna och se hur det växer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UGs program om Grums

Mer i ämnet