Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör konstgruppen Otalt berätta om Aborthärvan och träffa barnbarnet till en av de åtalade kvinnorna. Foto: Helene Karlsson/Privat

De sätter upp dokusåpa om aborthärvan i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

1943 ställdes åtta kvinnor i Arvika inför rätta för att ha gjort abort.

I en tid när aborträtten åter har hamnat i fokus på många håll i världen har konstgruppen Otalt satt upp vad de kallar en performativ dokusåpa om händelserna.

Föreställningen Aborthärvan hade premiär i en övergiven butikslokal i Arvika i slutet av september och i morgon kväll spelas den femte och sista delen upp.

Berättelsen handlar om de åtta kvinnor som 1943 åtalades för att ha hjälpt varandra att utföra aborter och under 1,5 år har konstgruppen forskat, läst rättegångsprotokoll och träffat släktingar till de åtalade kvinnorna för att kunna berätta historien.

– Det ekar också lite i samtiden, hur kvinnor blir ifrågasatta i rättssystemet vid våldtäktsmål för vad de haft på sig och hur de har betett sig, säger Sara Falkstad som är en av manusförfattarna.

Se henne berätta mer om Aborthärvan och träffa en av de åtalade kvinnornas barnbarn i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.