Yoga of Hope i Kil handlade om att skapa ljus. På bilden ses deltagare utöva en ljusmeditation. Foto: Privat

De yogar mot barncancer

Uppdaterad
Publicerad

Kan yoga vara välgörenhet? Ja, åtminstone om man deltar i Barncancerfondens internationella satsning ”Yoga of Hope” som gick av stapeln på lördagen. I Värmland deltog fyra yogastudios i arrangemanget.

– Cancer är en fruktansvärd sjukdom och kan vi utrota den har vi gjort en stor insats. Det är allt fler som drabbas, både unga och gamla, så kan vi hjälpa till på något sätt vill vi det, säger yogaläraren Helena Karlsson som bjöd in till välgörenhetsyoga i sin studio i Kil.

118 yogastudios deltog

Yoga of Hope gick av stapeln för andra året i rad och målet var att samla in 500 000 kronor till Barncancerfonden. Vid klockan 15 på lördagen var insamlingen upp i drygt 352 000 kronor.

– I år är det 118 olika studios, stora som små, som arrangerar ett Yoga of Hope och insamlingen går till den livsviktiga barncancerforskningen. I år har vi fokuserat mer på den svenska marknaden men vi har studios från Tyskland, Italien och Australien som också är med under dagen med arrangemang. Vi är otroligt stolta och glada för det fantastiska engagemang vi ser i hela landet, säger Lotta Lundvall, ansvarig för Barncancerfondens idrottsevent.

”Varje bidrag räknas”

I Värmland deltog fyra yogastudios och i Kil var det tio personer som yogade mot barncancer. En av dem var barnläkaren Katarina Forsell, som var den som tog initiativet till arrangemanget där.

– Jag älskar att yoga och jobbar på barnklinik. Det här var ett bra ändamål, så jag bad Helena att arrangera ett Yoga of Hope. Och det var jättefint, med fina lokaler och yogan var upplagd så den passade alla, så det var bra, berättar hon.

Yoga of Hope-klassen i Kil leddes av yogalärarna Lena Elander och Helena Karlsson. I mitten syns initiativtagaren till arrangemanget i Kil, Katarina Forsell, som till vardags arbetar som barnläkare. Foto: Privat

Och pengar till forskningen blev det.

– Vi fick in över 3 000 kronor och varje bidrag räknas, konstaterar Helena Karlsson.

Under dagens yogaklass i Kil fokuserade deltagarna på ljuset.

– November är mörkt, så vi ville skapa ljus. Vi avslutade med en ljusmeditation och med att tacka oss själva för den här insatsen vi har gjort, säger Helena Karlsson och fortsätter:

– Vi beslutade också att göra det här till ett årligt arrangemang!

Inte för sent att delta

Även om klasserna i Kil är över för den här gången kan den som vill delta i Yoga of Hope göra det under hela lördagen – hemifrån.

– I år har vi även onlineyoga. Det innebär att alla som vill vara med och bidra även kan göra det genom att yoga hemma efter olika program, förklarar Lotta Lundvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.