Deje redo för myggstrid

Uppdaterad
Publicerad

Årets myggstrid väntar i Deje. Men än dröjer sommarvärmen och Klarälvens vatten är för högt för myggen. På söndag möter den nybildade föreningen för myggbekämpning dejeborna för att ventilera myggfrågan.

Forshaga kommun är redo för myggsäsongen.

– Vi har klart med helikopter, vi har bekämpningsmedlet VectobacG och vi kommer att ha koll på när mygglarverna börjar kläckas, säger Maria Norell (S), ordförande i Forshaga kommuns Miljö- och byggnämnd.

VectobacG heter medlet, som ska ta bort mygglarverna. Det sprids från helikopter. Tre dagar har bekämparna på sig, sedan är inte larverna mottagliga längre.

Har bildat förening

Myggplågan i delar av Deje har skapat otålighet och förtvivlan. Trots att olika metoder provats har myggen blivit fler och spridit sig för varje år. Nu har en förening för myggbekämpning bildats. Den är en värmlandsavdelning av Föreningen för myggbekämpning, som också finns i nedre Dalälven och i Övertorneå, två områden som också dras med svåra myggproblem.

– Föreningen vill ha en relation med kommunen, där samtliga partier, samtliga politiker,  jobbar enade med ett och samma mål och korrekt faktaunderlag, säger ordförande Mikaela Blixt, Deje.

– Jag skulle vilja att vi precis som i nedre Dalälven sätter igång med myggbekämpning direkt när det är dags för första kläckningen och håller ögonen öppna och även bekämpar vid andra kläckningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Myggorna i Deje

Mer i ämnet