Foto: SVT

Pryd dörren med öppenhetsdekal

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill göra det lättare för nya och gamla Karlstadsbor att lära känna varann. Nu lanserar man ny webbplats och skickar hem öppenhets-dekaler till kommuninvånarna.

I dag kommer det att dimpa ner ett brev från Karlstad kommun i alla kommuninvånares brevlådor. I brevet kommer det att finnas en dekal att sätta på dörren eller på brevlådan för att visa att man välkomnar alla nyanlända Karlstadsbor: ”Öppenhet – ja tack” står det på dekalen.

– Vi vill vara en kommun där vi också tar ett ansvar, vi vill göra det så bra som möjligt för de som kommer hit, säger Per-Samuel Nisser (M).

– Viljan att hjälpa är oerhört stor, både bland föreningar och privatpersoner, säger Karlstads integrationssamordnare Amanda Klint.

– Jag tror det är en bra plattform för att skapa vänskap, säger Mustafa Hashimi som kom till Sverige och Karlstad för två år sedan.

Han jobbar nu som filmpedagog på Region Värmlands Kulturcentrum och är en av dem som anmält sig på den nya sajten.

– Det är lätt, man kan gå in och hitta rätt person och göra något tillsammans och ha en gemensam kulturupplevelse, förklarar han.

Skapa profil

Runt 400 000 kronor lägger kommunen på kampanjen. Pengarna tas från marknadsföringsbudgeten och i brevet som skickats ut uppmanas invånarna att delta, bland annat genom att klistra upp dekalen på sin dörr eller brevlåda.

Samtidigt lanserar kommunen sajten ”Varmt välkommen”, en webbplats där man som företagare, förening eller privatperson kan skapa en profil för att sedan få kontakt med någon från en annan bakgrund och kultur.

Integration

Tanken är att alla som vill ska kunna vara med och bidra till förbättrad integration, minskad främlingsfientlighet och ett öppet Karlstad.

– Dels finns ett skyddsbehov, dels finns det kanske några familjer eller personer som tycker att det är fantastiskt här och vill stanna i Karlstad och det är ju en möjlighet, säger Per-Samuel Nisser (M).

Ser du någon risk att dekalen delar upp invånarna i Karlstad för och emot om en del sätter upp den och andra inte gör det?

– Nej, det är naturligtvis helt frivilligt hur man hanterar och agerar. Det är yttrandefrihet och öppenheten i den är ju också något vi värnar om. Folk får tycka och göra som de vill, säger Nisser.

Blicka tillbaka

En som redan anmält sig för att träffa nyanlända är läraren Birgitta Barrefors Ivansson – det här är ett sätt att hjälpa till för ett bättre samhälle, menar hon:

– Om jag har tur så får jag barnbarn någon gång i framtiden och då kommer de att läsa om den här tiden i skolan. De kommer höra talas om den här tiden för den är väldigt speciell. De kommer komma till sin farmor och då kommer de inte fråga: ”Vad tänkte du göra farmor?” eller ”Vad skulle du ha velat göra farmor?” utan  kommer säga: ”Vad gjorde du farmor?”, säger Birgitta Barrefors Ivansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.