Den ryska bruden – en vanlig kvinna

Publicerad

Rysktalande kvinnor från olika länder vill motarbeta en schablonbild.

Bilden av den rysktalande kvinnan i Sverige som importerad brud eller prostituerad måste tvättas bort. Det anser Ryska riksförbundet, som nu har  kommit med sin vandringsutställning Den ryska bruden till Karlstad.

– De flesta är fruar, arbetssamma, de är kolleger, egna företagare. De är vanliga kvinnor, lika vanliga kanske som svenska kvinnor,  påpekar Stella Pliatska från Ryska riksförbundet i Stockholm.

– Kvinnor flyttar inte bara till Sverige för att gifta sig. Det kan vara för att leta möjligheter att utvecklas som människa, göra  karriär med mera, säger Irina Persson.

Hon är själv bibliotekarie på Universitetet i Karlstad, men också ordförande i den värmländska föreningen Vi som talar ryska.

Att människor talar ryska betyder inte att alla kommer från Ryssland. Under Sovjettiden måste alla lära sig ryska. Från femton länder kommer nu människor som är rysktalande, men de kan ha andra rötter. Den verkligheten vill man också förmedla.

Fotografierna har tagits runt om i Sverige av fotograferna  Anastasia Shchichka och Jaroslava Grevtseva .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer