Mona Brorsson hade en tung dag och fick ta två straffrundor. Foto: Bildbyrån.

Mona Brorsson sköt bort Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningen om en ny blågul skidskyttemedalj vid OS i Pyeongchang punkterades snabbt i mixedstafetten.

Mona Brorssons fem bom och två straffrundor i det stående skyttet på förstasträckan grusade chanserna för Sverige som slutade på elfte plats.

– Kanske den största besvikelsen i mitt liv, säger Brorsson.

Det svenska skidskyttelandslaget har imponerat stort under vinter-OS i Pyeongchang. I princip samtliga landslagsåkare har visat att formen finns där. Höjdpunkterna hittills kom i förra veckan när Hanna Öberg tog guld i damernas distanslopp och Sebastian Samuelsson knep ett silver i herrarnas jaktstart.

Därför var förhoppningarna stora om att Sverige skulle kunna nå en ny topplacering i tisdagens mixedstafett över 2x6 kilometer (damerna) och 2x7,5 kilometer (herrarna).

Så blev det inte.

”Taket rasar in”

Redan på Mona Brorssons inledande sträcka punkterades medaljdrömmen. Efter ett felfritt liggande skytte missade 27-åriga Brorsson tre gånger om i stående. Hon bommade även två av tre extraskott och fick ge sig ut på två straffrundor.

-Det är som att jag totalt missar förhållandet mellan öga och avtryckarfinger. Jag kan nästan inte förstå. Det är som att taket rasar in liksom, säger Brorsson.

Vid växlingen till Hanna Öberg låg Sverige tredje sist, på 18:e plats bland de 20 startande nationerna, en minut och 53 sekunder efter då ledande Italien.

”Känner med Mona”

– Det är klart jag känner med henne (Mona) och det är jättetråkigt. Men det är sådant som händer, vi har alla varit med om att ha gjort liknande saker. Det är bara att komma igen, säger Öberg.

22-åriga Öberg lyckades köra upp Sverige till en 13:e plats när pojkvännen Jesper Nelin tog vid. Avståndet upp till då ledande Tyskland hade utökats till över två minuter.

Nelin lyckades bibehålla Sveriges 13:e plats och växlade över till Fredrik Lindström, ersättare för en krasslig Sebastian Samuelsson på sista sträckan. Lindström körde till slut in Sverige på en elfte plats, två och en halv minut bakom guldlaget Frankrike. Norge tog silver och Italien brons.

På torsdag och fredag avslutas skidskyttarnas OS med dam- respektive herrstafetten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.