Kycklingmys i Mariebergsskogen och Picacon i Kristinehamn på påsklovet. Foto: Pia Karlsson & Louise Larsson Nordling

Det här kan du göra i Värmland under påsklovet

Publicerad

Djurungar, cosplay och bilar. Det är några av aktiviteterna som går att göra under påskveckan i Värmland. Här följer några förslag på vad värmlänningarna kan göra under ledigheten.

På fredag anordnas cosplay-konventet Picacon i Kristinehamn för tionde året i rad. Där kan man grotta ned sig i allt från anime, brädspel och cosplay, som är en sorts maskerad med ursprung i Japan.

– Det är en samlingsplats för spel- och populärkultur, allt från österlänsk till västerländsk, säger projektledaren Hanna Frisell.

Babyboom i Mariebergsskogen

I Mariebergsskogen i Karlstad är det påsktema hela veckan och den som vill kan åka dit för att titta på djurungar. Det finns kycklingar, lamm och en kalv. Under tisdag, onsdag och torsdag hålls en programpunkt som heter ”Ljuvliga djur” där besökare får en närmare presentation om djurungarna. Annars går det att gå in i hönshuset för att kika på de åtta kycklingarna av lantrasen Hedemora, eller titta på lammen över staketet. Men besökarna får inte hålla i kycklingarna.

– Eftersom det är mycket folk som hälsar på skulle det bli väldigt stressigt för kycklingarna att bli hållna hela tiden, de behöver vara hos sin mamma, säger Pia Karlsson, museibonde och djurparkschef.

Hur är det att jobba i Marigebergsskogen med djuren?

– Det är helt fantastiskt, det är väldigt roligt. Helheten är rolig just för att man får möjligheten att jobba och vara med djuren, men också att träffa besökare och sprida kunskap om djuren. Det tror jag är viktigt.

Varför då?

– Jag tror att människor har en förmåga att förmänskliga djuren, att disneyfiera dem. Det är viktigt att få kunskap om djurens behov och beteenden. Och jag tror att för en del av besökarna, att de får komma i kontakt med våra lantbruksdjur. Idag är det ju inte lika vanligt att man har någon släkting med gård och djur som man kan hälsa på så att komma hit kan vara enda kontaktmöjligheten med lantbruksdjur, säger hon.

Äggjakt och motorglädje

Även i Skoghall påskas det. Den årliga äggjakten började på skärtorsdagen och pågår till efter valborg. Hundra ägg med olika presenter i finns gömda runt om i Hammarö kommun och på Skoghalls Folkets Hus sociala medier finns ledtrådar om vart en kan leta.

För den fordonsintresserade finns ännu tid att besöka Arvika fordonsmuseum för att titta på Volkswagenveterner från 1953. Utställningen är inne på sluttampen och plockas ned på valborg.

I Munkfors-Ransäter erbjuder Kalvbergsåsens Islandshästar den hästtokige extra ridlektioner.

Utöver detta finns ett antal konstutställningar, konserter och föreställningar att söka rätt på för den kulturtörstige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer