Enligt SGI är området kring Norsälven ett potentiellt riskområde för jordskred. Foto: SVT

”Det kan ju ske här eftersom det är ett riskområde”

Uppdaterad
Publicerad

Norsälven som rinner mellan nedre Fryken och Vänern är ett område som Statens Geotekniska Institut, SGI pekat ut som ett riskområde för jordskred. Här finns samma typ av kvicklera som tros ligga bakom det stora jordskredet i norska Gjerdrum.

Enligt undersökningen som genomfördes 2015 är det en hög skaderisknivå på omkring två procent av den skaderiskklassade ytan kring älven. En hög skaderisknivå innebär att risken för skred är påtaglig och att konsekvenserna av ett skred skulle bli stor för befintlig bebyggelse och infrastruktur. Dessa områden finns vid Edsvalla, Höglunda/Trossnäs, Norsbron och Vålberg i Karlstads kommun.

– Som det är just nu tror jag inte att man behöver känna någon oro. Kring Norsälven är det väl undersökt och utrett. Det man kan göra som boende är att vara observant om det skulle ske några förändringar, säger Karin Bergdahl, geolog vid Statens Geotekniska Institut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.