Priserna för körkort borde ses över anser diakonen Carina Haak. Foto: SVT

Karlstad-diakonen: ”Körkortsintyg slår undan benen på de mest utsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Diakonen Carina Haak möter ofta människor med missbruksproblem som behöver ekonomiskt stöd för att kunna betala körkortsprover och intyg till Transportstyrelsen.

– Det bidrar till en otrolig stress hos de här människorna som försöker hamna på fötter igen, säger Carina Haak.

Villkorade körkort som gör det möjligt för personer med missbruksproblematik, som blivit dömda för narkotikabrott eller rattfylleri att kunna fortsätta köra bil med alkolås.

– Det är ju viktigt att proverna tas under en period, men det tas ju redan prover till landstinget för att se till att de håller sig på benen, säger Carina Hakk.

Transportstyrelsen ställer krav på intyg från läkare och godkända drog- eller alkoholprover, både för villkorade körkort och för att få tillbaka det gamla efter att man kommit ur sitt missbruk. Det är för att kontrollera att personerna är säkra bakom ratten.

– Föreskrifterna är framtagna och konsekvensutredda för att man ska få en säker bedömning, säger Patrik Grundtman, utredare på Transportstyrelsen.

Priserna bör ses över menar diakonen

Proverna kan göras hos regionen och kostar 5 000 per provtagningsperiod, men de prioriteras inte av sjukvården.

– Det är viktigt att påpeka att det inte räknas som sjukvård, säger Anders Olsson, områdeschef slutenvård i Region Värmland.

Körkortet är ofta avgörande för att en person ska kunna behålla sitt jobb eller få en ny anställning. Därför borde bland annat man se över priserna menar diakonen Carina Haak.

Hör mer om körkortsintyg i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.