Foto: TT/Per Myrehed

Digitala ljus i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Rud kyrkogård i Karlstad är en av fyra i hela landet där man i helgen kan tända ett ljus för sina avlidna anhöriga via webben.

För många är det tradition att tända ett ljus vid sina anhörigas grav på allahelgona. Ruds kyrka ingår i ett digitalt projekt som innebär att man inte behöver bege sig till kyrkogården för att tända ett ljus utan kan göra detta hemma framför datorn.

Så här funkar det hela: Via Svenska Kyrkans bönewebb blir man tilldelad ett LED-ljus som sitter i ett träd på kyrkogården. När man klickan på ”tänd” så tänds lampan vilket man kan följa via en webbkamera.

Det nya projektet rör fyra kyrkogårdar i landet – Hedvig Eleonoras kyrka i Stockholm, Kreamtoriekyrkogården i Helsingborg, Frösöns kyrkogård utanför Östersund och Ruds kyrkogård i Karlstad.

– Det här ger fler en chans att uttrycka sorg, längtan eller hopp, säger Mattias Nihlgård, chef för kommunikationsutveckling på Svenska Kyrkan.

Mer om projektet i Gomorron-programmet – kolla här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.