I Dejeskolan finns nu en green screen där barnen med hjälp av en surfplatta och en app kan förflytta sig till främmande miljöer och ända ut i rymden, inte bara i fantasin utan också visuellt Foto: SVT

Digital magi i Dejeskolan

Uppdaterad
Publicerad

Ett magiskt golv, en skärm som kan ta dig ända ut i rymden och ett rum för naturvetenskapliga experiment. Allt detta har nu skolbarnen i Deje tillgång till efter att Dejeskolans satsning på digital teknik och naturvetenskap slagit upp dörrarna.

Det var ett rejält uppbåd med politiker och tjänstemän från Forshaga kommun på plats när Dejeskolans framtidssatsning för förskole- och lågstadiebarn invigdes under tisdagsförmiddagen.

Kommunalrådet Per Lawén fick hjälp av tre små barn att klippa det handpysslade bandet och förklarade lokalerna för invigda.

Tillsammans med de små hummade han sedan belåtet över salta pinnar och lite melon.

– Det är skillnad mot när vi gick i skolan, konstaterade han när han såg sig omkring i lokalerna.

Pedagogisk dröm

Men mest belåten var nog ändå utvecklingspedagogen Lisa Nordlöf. Hon har varit en drivande kraft bakom satsningen och har nu äntligen fått sin pedagogiska dröm uppfylld.

I lokalerna finns nu en green screen där barnen med hjälp av en surfplatta och en app kan förflytta sig ända ut i rymden, inte bara i fantasin utan också visuellt. I taket sitter en projektor som projicerar olika interaktiva aktiviteter på en golvmatta och gör att barnen kan göra allt från att spräcka ballonger till att spela fotboll digitalt.

Tryck på digitalisering

 Enligt den nya läroplanen trycker man väldigt mycket på det här med digitalisering och ute på de olika förskolorna finns det kunskapsbrister. Utvecklingen går ju så fort framåt. I stället för att alla ska lära sig allt så kan man komma hit där det finns en pedagog som vet hur man gör och barnen får det de är berättigade till.

Men hade det inte räckt med surfplattor och datorer?

– Det kan man tycka men det gör inte det. På en iPad spelar barnen mest spel, sedan blir det inte så mycket mer. Här blir den ju ett verktyg till att ta reda på hur saker fungerar, förklarar Lisa Nordlöf.

Bomber detonerar

I det naturvetenskapliga experimentrum som ligger alldeles intill det digitala är aktiviteterna betydligt mer verkliga. Under invigningen gör Lisa Nordlöf bakpulverbomber tillsammans med barnen, och skriken skär genom lokalerna när bomben detonerar.

– Det är jätteroligt. Barnen som varit här frågar när de får komma igen. De tycker det är jättekul, säger Lisa Nordlöf.

Men du verkar också tycka det här är kul?

– Ja, det gör jag. Jag brinner ju för det här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.