Värmlands landshövding Georg Andrén och norska Innlandets fylkesman Knut Storberget berättar om hur de ska återupprätta de skadade relationerna mellan Sverige och Norge. Foto: Johan Forssblad/SVT

Efter gränsdramat: Nu ska norsk-svenska vänskapen räddas

Uppdaterad
Publicerad

Innan gränsen till Norge öppnade förra veckan var inresandet länge begränsat för värmlänningarna – något som skakade om relationen med grannregionen. Under onsdagen träffades Värmlands landshövding Georg Andrén och fylkemannen Knut Storberget på gränsen i hopp om att få fart på vänskapen igen.

När Norge valde att stänga gränsen mot Värmland skapade det frågetecken och oro bland invånarna längs gränsen. I månader hölls familj, släkt och vänner separerade samtidigt som samarbeten mellan svenska och norska företag påverkades.

Att Sverige haft sin gräns öppen mot Norge under samma period bidrog till att spänningar i regionen ökade.

Träffades vid gränsen

Dessutom uteblev den viktiga gränshandeln när norrmän höll sig borta från att resa in i Sverige, då de skulle behöva sitta i karantän i tio dagar när de återvände till Norge igen.

På onsdagseftermiddagen valde Värmlands landshövding Georg Andrén och fylkemannen Knut Storberget från grannfylket Innlandet att för första gången träffas lite symboliskt på gränsen i svensk-norska Morokulien för att försöka bygga upp relationerna igen.

I klippet här ovan berättar Georg Andrén och Knut Storberget mer om mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.