Arbetsmiljöverkets Minke Wersäll om hemmajobbande. Foto: SVT

Distansjobb under pandemin – myndigheternas kontor gapar tomma

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivaren har lika stort ansvar för arbetsmiljön, oavsett om man är på kontoret eller jobbar hemifrån. Därför är enligt Arbetsmiljöverket – dialogen mellan chefen och arbetstagaren det allra viktigaste. SVT Värmland har frågat några stora arbetsplatser i Värmland hur det ser ut hos dem vad gäller distansjobb.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen i Värmland har ca 150 anställda. De allra flesta jobbar hemifrån i dagsläget. Bara en minimibemanning på plats cirka 12-15 medarbetare i Värmland för att hantera kundtorget i Karlstad samt posthantering, diarieföring och liknande. De medarbetare som jobbar hemifrån har fått låna hem dator, stor skärm samt kontorsstol. Det ordnas också skypefika och liknande för att hålla kontakten med kollegor.

Kronofogden

Kronofogden har ca 95 anställda på kontoret i Karlstad. 65 procent av dem arbetar för närvarande hemma. De som gör det kan låna hem nödvändiga arbetsredskap. Intern kommunikation och tips till medarbetare och chefer om vikten av friskvård och arbetsmiljö när man jobbar hemma (t ex pausgympa, promenadmöten). Dessutom erbjuds utökat friskvårdsbidrag.

Skatteverket

Skatteverket har ca 300 anställda i Karlstad. Idag finns ingen exakt siffra hur många som jobbar hemifrån i Värmland. Några verksamheter måste vara på plats, men man försöker hålla det till att endast kritisk verksamhet. De som arbetar hemifrån får låna all utrustning de behöver. Finns inte utrustningen på kontoret kan den köpas in så länge som utrustningen därefter kan återföras och användas på kontoret.

MSB

MSB har 538 anställda i Karlstad. 430 av dem jobbar för närvarande hemifrån. Arbetsgivaren tillhandahåller den utrustning som behövs. Dessutom erbjuds 30 min extra friskvårdstid varje dag man jobbar hemma, och stol till dem med till exempel ryggbesvär. Man har också anpassat vissa rutiner tex digital signering/hantering av fler dokument, blanketter, beslut etc för att minska behovet av att vara på kontoret.

Försäkringskassan

Försäkringskassan har ca 160 anställda i Karlstad. Näst intill alla jobbar för närvarande hemifrån. De som jobbar hemifrån får låna datorskärm, tangentbord, pekdon och kontorsstol om de behöver det. Finns det behov kommer det även inom kort att vara möjligt att låna höj- och sänkbart skrivbord.

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Värmland har cirka 240 anställda. Av dem jobbar i dagsläget 90-95 procent hemifrån. Länsstyrelsens reception är öppen två timmar per dag och personal för arkiv och registratur är på plats. Arbetsgivaren uppmuntrar medarbetare att hämta hem skärm och möbler från sitt kontor så att det kontor de har hemma är det primära kontoret. Vid behov körs möbler ut till medarbetare, som även uppmanas till fler pauser än vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.