De här fåren är bara några av de djur du kan hälsa på i Lillskogen i sommar. Foto: SVT

Djuren i Lillskogen redo för sommarbesöken

Uppdaterad
Publicerad

Djurparken Lillsskogen i Mariebergsskogen i Karlstad gör sig redo för en ny sommarsäsong. Nytt för i år är att det är kommunen som driver den i egen regi via bolaget Mariebergsskogen AB och på plats finns 103 djur från hela Sverige.

Kor från Malmköping, kaniner från Gotland, getter från Ulricehamn och får från Ekshärad. Det är en brokig skara djur som samlats i Lillskogen inför årets sommarsäsong.

Bara nya djur

– Det är ganska mycket som har hänt här i Lillskogen under det senaste halvåret. Vi återinvigde Lillskogen första december och före det har vi renoverat i hagar och hela området. Vi har köpt in alla djuren. Alla är ju nya individer här i Lillskogen, säger Pia Karlsson, museibonde och ansvarig för Lillskogen.

Karlstad

”Vi mår bra av kontakt med djur”

Mariebergsskogen och Lillskogen har över en halv miljon besökare varje år. Djur har det funnits i parken sedan 20-talet. Lillskogen har förändrats genom åren men den har sett ungefär som den gör idag, sedan 60-talet.

– Att ha en sådan här park där man kan få gå in och så kommer man in där det finns natur och det finns djur, det vet vi att människor mår bra av att komma i kontakt med djur och natur, säger Pia Karlsson.

Lillskogen är en genbank

Karlstads kommun tog över driften av Lillskogen i oktober förra året. Innan dess var det Lilleruds naturbruksgymnasium som drev djurparken.  Förutom att vara en djurpark dit besökare kan komma för att titta på typiska svenska lantdjur är parken också en genbank för åtta svenska lantraser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlstad

Mer i ämnet