Djurens konung i värmländska kyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Lejon ser vi ofta avbildade, vid portar och entréer till exempel, och så finns de i kyrkor. Och nu har lejonen i de värmländska kyrkorna fått en alldeles egen bok.

Stora, stiliga och starka – det är egenskaper vi ofta förknippar med lejon. Men de lejon i bondebarock stil som finns i kyrkorna i Värmland lockar kanske oftare till skratt än respekt.

– Bildhuggarna hade ju aldrig sett lejon. Kanske hade de en förlaga i träsnitt från bibeln, säger antikvarien Maud Forsberg som gjort boken och nu ger ut den på eget förlag.

Under en resa till Namibia då hon såg lejon på riktigt bestämde hon sig för att göra något av sin idé om att dokumentera lejonen hon mött i sitt arbete i kyrkorna runt om i Värmland.

47 kyrkolejon är nu samlade i den nya boken Värmländska lejon. De är gjorda på 1600- och 1700-talen av lokala bildhuggare. Maud Forsberg har skrivit texterna, hennes son Leo har gjort layout och tv-profilen Sven Årnes har åkt runt till alla kyrkor och tagit stillbilder på lejonen och det har varit ett underhållande arbete, menar han:

– Minspelen på lejonen är det stora nöjet. De är charmtroll, säger Sven Årnes.

När vi besöker kyrkan i Forshaga där ett av lejonen sitter är det alldeles vitt av snö utanför byggnaden. En vinterdag som denna kan det tyckas extra underligt att lejon från Afrikas savanner hamnat på altaruppsatser och predikstolar i kalla Norden men det har sin förklaring i bibeln. Lejonen i kyrkorummet symboliserar ofta evangelisten Markus, förklarar Maud Forsberg:

– Man tror att det kan bero på att Markusevangeliet börjar med ett rytande i öknen och det berskriver också Jesus styrka och mod vilket kan ha en bidragande orsak till att Markus fick just lejonet som symbol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.