Djurrättsalliansens kampanj: Nu frias åtalad grisbonde

Uppdaterad
Publicerad

Den bonde från Säffle som anklagades av Djurrättsalliansen för brott mot djurskyddslagen har nu friats i Värmlands Tingsrätt.

Strax innan jul förra året polisanmälde Djurrättsalliansen 92 svenska gårdar för vanvård av grisar. Det efter att organisationen i smyg filmat och tagit bilder från omkring 100 grisgårdar. Åtal väcktes bara i ett fall. Och idag meddelade Värmlands tingsrätt att åtalet ogillas och Mikael Johansson från Säffle frias.

– Jag känner mig väldigt lättad, säger Mikael Johansson på Hults gård i Säffle.

Men på Djurrättsalliansen ser man dagens dom som en urholkning av djurskyddslagen.

– Nu tillåter även rättssystemet att grisar behandlas på ett sätt som bryter mot djurlagstiftningen, säger Malin Gustafsson på Djurrättsalliansen.

Mikael Johansson åtalades för att han hållt sina suggor i så kallade fixeringsanorningar under en längre tid än vad som är tillåtet. Enligt djurskyddslagen får fixering av grisar bara förekomma tillfälligt.

– Man använder det på suggor som just grisat när man misstänker att hon kan bli agressiv mot sina kultingra eller mot oss som sköter henne, säger Mikael Johansson.

I och med att Tingsrätten nu friat Mikael Johansson innnebär det att djurrättsalliansens granskning inte lett till några rättsliga påföljder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.