Den här skabbangripna vargen sköts på Brattforsheden förra vintern. Foto: Fredrik Wilde/Länsstyrelsen i Värmland

Skabbvarg hittad död på Brattforsheden

Publicerad

En död varg har hittats på Gräshöjden, söder om väg 63 och öster om Molkom. Vargen tros ha dött i sviterna av skabbangrepp.

Det var under tisdagen som polisen fick in en död varg. Den hade hittats på Gräshöjden i Brattforsreviret. Dödsorsaken är ännu inte fastställd men vargen uppvisade tydliga tecken på skabbangrepp. Vargen var kraftigt avmagrad och vägde inte mer än runt 20 kilo.

– Tidigt i vintras spårade jag föräldraparet i reviret och såg spår av att hannen rullat sig mycket. Det tyder på klåda, säger Fredrik Wilde som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Flera skabbangripna vargar har också fångats på bild i området under vintern.

– Vi har fått bilder från allmänheten som visar skabbangripna vargar, säger fredrik Wilde.

Den svenska vargstammen verkar drabbas av skabbangrepp allt som oftast. Under licensjakten för två vintrar sedan var en av de vargar som fälldes i Brattforsreviret kraftigt skabbangripen.

– Det går i skov. I vintras visade en skjuten varg i Jangenområdet tecken på skabbangrepp, för några år sedan dog alla vargar utom alfatiken i Lokareviret som en följd av skabbangrepp, säger Fredrik Wilde.

Kroppen från den nu hittade vargen kommer att sändas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet