Överläkaren Göran Karlström om den höga dödligheten på iva i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Mer än dubbelt så stor andel av covid-patienterna som vårdats på iva i Värmland har avlidit jämfört med de som vårdats i Region Jönköpings län.

Men Region Värmlands medicinskt ledningsansvarige, överläkaren Göran Karlström, vill inte dra några slutsatser kring dödligheten – ännu.

Skillnaderna mellan regionernas dödlighet på IVA har granskats av SVT:s Uppdrag granskning och lokala nyheter. Värmland är bland de som haft högst dödlighet. Även om man tittar på ett riskjusterat mått över dödligheten ligger Värmland i den sämre hälften.

Men Göran Karlström menar att det finns för många felkällor i statistiken.

Vården – Val 2022

”Intresseväckande”

En felkälla är till exempel att många covid-patienter har flyttats runt mellan intensivvårdsavdelningarna i Sverige, som en följd av tillfällig platsbrist i hemregion.

Men, han kan heller inte avfärda statistiken som visar på stora skillnader mellan regionerna.

– Nej, jag säger inte att den är irrelevant. Den är ju intresseväckande men den går tyvärr inte att använda för att påstå att det finns några säkra skillnader mellan regionerna, möjligtvis med något enstaka undantag och då inkluderar jag inte Värmland i det undantaget, säger han.

Inväntar vetenskapliga studier

Istället ber han oss återkomma om sex till tolv månader, då de första vetenskapliga studierna beräknas vara klara.

På det stora hela är han nöjd med arbetet på IVA i Värmland.

– I allt som vi idag kan se så har IVA i Värmland presterat väldigt bra under ganska svåra omständigheter.

Så mäts överlevanden på Covid-IVA:

Det finns flera sätt att mäta överlevnaden på. Uppdrag granskning och SVT:s lokala nyheter har i den här granskningen tittat på två av dem. Resultatet per region blir ungefär detsamma oavsett hur man mäter. Jönköping och Norrbotten ligger i toppen medan Skåne, Västernorrland och Gotland tillhör de sämre gällande överlevnad.

1. Den rena överlevnaden. Då tittar man på hur många patienter som lagts in på covid-IVA och hur stor andel av dem som har avlidit inom 30 dagar efter inskrivning på IVA.

2. Riskjusterat värde (SMR-värde). Då väger man in ålder och sjukdomsbild på de som läggs in och får fram ett värde som är mer jämförbart mellan regionerna. 

FAKTA: Dödligheten på covid-IVA i regionerna (procent av antal inlagda 2020 och 2021)

Jönköping 11,1

Norrbotten 13,5

Dalarna 14,6

Östergötland 15

Sörmland 15,2

Örebro 16,5

Västerbotten 17,9

Uppsala 19

Blekinge 19,4

Jämtland 21,7

Västra Götaland 22,3

Västmanland 22,4

Kalmar 23,3

Gävleborg 24,4

Stockholm 26,5

Värmland 26,6

Halland 27,9

Kronoberg 28,3

Västernorrland 30,6

Skåne 31

Källa: Svenska intensivvårdsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet