Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grannarna vaknade när ambulanshelikoptern landade. Det skulle bli det femte dödsfallet i Värmland på kort tid. – Det är väldigt tragiskt, säger Monica Schütt, som bor i området. Foto: SVT/David Westling

Två dödsfall inom en vecka – 850 meter mellan tragedierna

Uppdaterad
Publicerad

De unga männen från Hagfors dog inom en veckas tid – bara 850 meter ifrån varandra. Polisen misstänker att dödsfallen är narkotikarelaterade och larmar om ett eskalerande tablettmissbruk i norra Värmland.

Grannarna i bostadsområdet i Hagfors vaknade av ljudet från ambulanshelikopterns motorer. En ung man hade avlidit under oklara omständigheter, det andra snarlika dödsfallet i den värmländska bruksorten inom en veckas tid.

För en ort med runt 12 000 invånare har dödsfallen satt djupa spår. Tragedierna inträffade en knapp kilometer ifrån varandra, vilket NWT tidigare har rapporterat om.

– Det är sorgligt att så unga människor ska behöva dö på grund av skit, säger gymnasieläraren Adam Nilsson som också bor i området.

Misstänker koppling

Totalt handlar det om fem unga vuxna i Värmland som dött under oklara omständigheter den senaste tiden. Polisens teori är att fallen är narkotikarelaterade och att det kan finnas koppling mellan dem. Man har också beslagtagit narkotikapreparat som är inskickat på analys.

– Vi måste veta vad vi har hittat. Det kan finnas någonting i samhället just nu som är extra farligt, säger Morgan Olsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef Torsby.

Han syftar på det som kallas “fulknark”, det vill säga preparat som är något annat eller har en annan koncentration än vad brukaren tror.

– Man kan aldrig vara riktigt säker på vad man får. Tar man något som är något helt annat än man tror kan det vara förenat med ännu större fara.

Ökade tablettbeslag

Enligt Tullverkets statistik har antalet beslagtagna tabletter och kapslar av narkotika och narkotiska läkemedel ökat med över 100 procent från 2021 till 2022.

Morgan Olsson säger att polisen i Värmland har sett ökade problem när det gäller just tablettmissbruk.

– Narkotikatillgången är större, många kontakter sker över nätforum och sociala medier. Det finns mer i omlopp och det visar att det finns väldigt många i vårt samhälle som inte mår bra, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Dömda för ringa narkotikabrott i Nordvärmland

Hagfors 

I Hagfors dömdes 16 personer för ringa narkotikabrott, med en medelålder på 26 år. De vanligaste drogerna var cannabis och amfetamin följt av kokain och alprazolam.

Sunne 

I Sunne dömdes 12 personer för ringa narkotikabrott, med en medelålder på 37 år. De vanligaste drogerna var amfetamin följt av cannabis, alprazolam och kokain.

Torsby 

I Torsby dömdes 15 personer för ringa narkotikabrott, med en medelålder på 30 år. De vanligaste drogerna var amfetamin följt av cannabis och ecstacy.

Metod 

Statistiken kommer från en sammanställning av tingsrättsdomar mellan januari 2021 och augusti 2022 där den/de åtalade dömts för ringa narkotikabrott som huvudbrott. Personer som dömts för ringa narkotikabrott i samband med grövre brott har exkluderats. En person kan dömas för flera typer av narkotika i samma dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.